Roeiproeven

Doel

Het doel van de proeven is om ervoor te zorgen dat iedere roeier veilig op het kanaal of op de Rijn kan roeien, in een boot die het best bij roei- (of stuur) niveau past. Het doel van de roeiniveaus is om te bepalen wanneer dat wèl verantwoord kan. Zo is voor elk boottype (C-materiaal versus glad, gestuurd versus ongestuurd) het vereiste roei- en stuurniveau bepaald, zodat de roeier veilig en plezierig kan roeien. Veiligheid voor roeier en materiaal staat voorop.

De roeiniveaus zijn verdeeld in de categorieën:

  1. Scullen (roeien met 2 riemen in meerspersoonsboten),
  2. Skiffen (roeien in de skiff en ongestuurd roeien),
  3. Boordroeien (roeien met 1 riem) en
  4. Sturen.

Per categorie zijn er meerdere niveaus. Niveau 1 kan beschouwd worden als het basisniveau waarbij de veiligheid van roeier en materiaal voorop staat. Niveau 2 is het zogenaamde gevorderd niveau waarbij strengere eisen worden gesteld aan de techniek van het roeien. Deze roeiniveaus zijn gekoppeld aan bootgebruik. Voor het roeien/sturen in C-materiaal is niveau 1 voldoende. Aan het roeien/sturen in glad materiaal worden hogere eisen gesteld en is niveau 2 vereist. Voor het ongestuurd roeien (1x, 2x en 2-) is skiffen 1 of 2 vereist, afhankelijk van de boot. Sturen heeft nog een derde niveau, voor het sturen van de 8+ is niveau 3 vereist.

In de loods hangt een overzicht met voor elk lid de toegekende roeiproeven. Deze lijst hangt hier zodat een coach/stuur kan bepalen of er voldoende roeiers zijn met het vereiste roeiniveau voor een bepaalde boot. Daarnaast geeft het de mogelijkheid voor leden onderling om elkaar aan te spreken wat voor type boot er gebruikt kan worden.

Voor alle details en eisen per proef, klik hier >>>

Het afnemen van roei- en stuurproeven

Het afnemen van roeiproeven wordt door minimaal twee bij voorkeur drie RPC-leden gedaan. Tijdens het afnemen van de roei- of stuurproeven wordt op verschillende punten gelet onder andere:

  • De wijze waarop de boot getild wordt, een C-boot til je bijvoorbeeld anders dan een skiff;
  • Veiligheid van roeier en boot, hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op het blessurevrij roeien maar ook op veilig varen op de Rijn;
  • Roeitechniek zoals bijvoorbeeld de haalvolgorde;
  • Commandovoering en -opvolging;
  • Materiaalgebruik zoals kennis van onderdelen en omgang met de riemen;
  • Reglement waaronder het gebruik van het schadeboek.

Nadat de roeiproef is volbracht, nemen de leden van de roeiproefcommissie een kort moment om met elkaar te overleggen of men voldoet aan de criteria van proef. Zo ja, dan wordt op het roeicertificaat de proef afgetekend. Mocht men niet voldoen aan de criteria dan krijgt dit lid enige aanwijzigingen zodat hij/zij weet waarop nog getraind moet worden.

Voor het afnemen van stuurproeven is het een vereiste dat de theorieavonden zijn gevolgd.

Let op: Bij het afleggen van de roeiproeven wordt er géén gebruik gemaakt van de kraan. We verwachten van de leden dat ze boten kunnen tillen en daar ook de juiste commandovoering bij gebruiken. De reden hiervoor is dat er bij tochten en/of bij andere verenigingen geen kraan aanwezig zal zijn, en men daar dan ook op de juiste wijze zou moeten kunnen tillen.

Voor alle details en eisen per proef, klik hier >>>

Data

De roeiproevendata staan op de site en zijn te vinden bij het online aanmeldingsformulier. De proeven worden maandelijks afgenomen op -afwisselend- vrijdagen (om 11:30 uur) en zondagen (13:00 uur).

Aanmelden voor roeiproeven

Aanmelding kan tot een week voor de dag van de roeiproeven via het online aanmeldingsformulier.

Informatie

Alle informatie over roeiniveaus is terug te vinden in het Vadamecum. Verder zijn de leden van de roeiproevencommissie ook altijd aanspreekbaar voor vragen en opmerkingen.

E-mail: roeiproeven@vada-roeien.nl

Aanmelden voor de botenkraanproef

Proeven voor het bedienen van de botenkraan kunnen gedaan worden op

  • woensdagochtend (Gerard van Rootselaar; gerard@vanrootselaar.net )
  • vrijdagochtend (Gerard van Rootselaar; gerard@vanrootselaar.net )
  • zaterdagochtend (Ruud Jordens; mail@erjordens.nl )
  • zaterdagmiddag (Willem Roskam; willem@roskam-deboef.nl )
  • zondagochtend (Willem Roskam; willem@roskam-deboef.nl )

Dit na voorafgaande afspraak met de tussen haakjes genoemde personen.
Op Internet staan een instructiefilm en een geïllustreerde handleiding, die men kan downloaden.