Reddingsvesten als veiligheidsmaatregel

Roeien met mensen met wat meer beperkingen dan we gewend zijn, vergt een aangepaste kijk op de roeipraktijk. Vandaag aan de beurt: de reddingsvesten.

Bij het aangepast roeien worden door de roeiers vaak zelfopblazende reddingsvesten gedragen. Ook ”gewone” roeiers en jeugd dragen ze, vooral in de winter.  En de Makkers dragen ze tijdens hun zomerroeitochten in  Frankrijk, maar dan alleen in de sluizen want daar is het verplicht.

De meest gangbare modellen zijn het type Plastimo ( of Seago) , in de roeiloods hangen er hier een 6 tal van. Veel roeiers hebben een eigen exemplaar. De meeste dragers ondervinden geen hinder van deze vesten.  Maar als je klein bent, een kort bovenlijf hebt, dan zit dit vest in de weg bij de uitpik. Dus gingen we op zoek naar een beter model. En dat bestaat: de Secumar 15 SRA. Een enkele VADA roeier gebruikt deze al of een soortgelijk model.  Roeigoed verkoopt ze via haar webwinkel, misschien ook wel andere winkels en hopelijk voor een lagere prijs.  Voor inlichtingen hierover hou ik me aanbevolen. Voor de WAAG roeiers hebben we nu 2. 

Van het type Plastimo of Seago bestaat ook een z.g. ”extreem kort opgebouwde” model dat ook voor roeiers en kanoërs geschikt is.
 

NB  De richtlijnen van de FISA en KNRB zijn dat in winterperioden reddingsvesten voor stuurlieden, skiffeurs en in ongestuurde nummers verplicht gesteld moeten worden. Officieel stelt de FISA dat reddingsvesten gedragen dienen te worden als de watertemperatuur beneden de 10 oC is.

SPONSORS

Beginnerscursus VADA Roeien 2020

Of het nu gaat om de perfecte cadans van een acht of de vrijheid in een skiff, het geeft een 'kick' als je met je boot soepel door het water glijdt. Dat gevoel kun je niet beschrijven, dat moet je ervaren. In april-mei 2020 is de jaarlijkse beginnerscursus om nieuwe leden te werven en op te leiden. Er is een beperkt aantal plaatsen. Je kunt je tot uiterlijk 27 maart 2020 inschrijven voor deze cursus door te mailen naar beginnerscursus@vadaroeien.nl.

Download folder 2020