Juli 2016

Deze maand een paar filmpjes over de “grip”, oftewel hoe houd je je riem vast? Belangrijk om dit goed aan te leren: met een goede grip wordt roeien een stuk makkelijker. Andersom, een verkeerde grip kan leiden tot fouten in het roeien en/of blessures.

Twee filmpjes:

Ik zie vooral overeenkomsten:

  • duimen op uiteinde van de scullriem;
  • houd je riem ontspannen vast, alsof je aan een stang hangt;
  • riem, pols en elleboog op een lijn;
  • niet in je riem knijpen;
  • het blad draaien met een kleine polsbeweging;
  • niet ompakken.

Anthony Edwards demonstreert vooral wat er fout kan gaan bij de uitpik wanneer je je riemen niet goed vasthoudt.
Charlotte Hollings geeft aan hoe je de bladen weer terugdraait bij de inpik.
Daarnaast ook een goede uitleg over wat je moet doen met de overlap: dus wel de armen losjes gestrekt ‘zoals je op straat loopt’ en niet de rechterarm een beetje buigen zodat de rechterhand ‘een beetje dichter bij het lichaam is’.
 
Er zijn ook wel verschillen tussen de twee. Wat mij betreft minimaal en minder belangrijk dan de overeenkomsten:
Anthony legt zijn vingers iets verder over de riem, Charlotte iets minder ver (de 'tweede knokkels' wijzen naar voren) waardoor haar duim dan weer wat onder het midden van de handle uitkomt. Wat is het beste? Dat is waarschijnlijk per roeier verschillend. Probeer het allebei en voel wat voor jou het beste werkt.
 
Tenslotte Anthony Edwards over de grip van boordroeiers.

Machiel Spuij

Terug naar de videotips van de instructiecommissie

SPONSORS

Beginnerscursus VADA Roeien 2020

Of het nu gaat om de perfecte cadans van een acht of de vrijheid in een skiff, het geeft een 'kick' als je met je boot soepel door het water glijdt. Dat gevoel kun je niet beschrijven, dat moet je ervaren. In april-mei 2020 is de jaarlijkse beginnerscursus om nieuwe leden te werven en op te leiden. Er is een beperkt aantal plaatsen. Je kunt je tot uiterlijk 27 maart 2020 inschrijven voor deze cursus door te mailen naar beginnerscursus@vadaroeien.nl.

Download folder 2020